Ce faci dupa ce ai adoptat un catel
articol scris de medic veterinar Sabina Rîciu![]() |
Daca ai adoptat un catel si nu stii care sunt primii pasi pe care trebuie sa-i urmezi pentru a-i proteja sanatatea in primele luni de viata, acum ai ocazia sa afli si sa aplici. Bineinteles ca vei simti tentatia de a-l scoate afara cat mai repede, de a-l prezenta prietenilor si celorlalti membri ai familiei, insa mare atentie! Din momentul intarcarii, anticorpii materni sunt mai putini si nu mai asigura protectie contra virusurilor cu care vin in contact direct din momentul expunerii in mediul exterior. Prin urmare, catelul va sta in casa pe toata perioada schemei de vaccinare si va fi scos afara la o saptamina dupa ultimul vaccin. |
Inainte ca noul membru canin al familiei sa faca primii pasi in lumea exterioara, iata care sunt primii pasi pe care trebuie sa ii faci tu pentru a-i pastra sanatatea.
Deparazitarea cainelui
In primul rand este recomandat sa-i faci catelului o deparazitare interna, care consta in administrarea comprimatelor sau unui sirop. Comprimatul poate fi administrat chiar de catre tine sau de catre medicul veterinar, conform greutatii corporale, la varsta de 5-6 saptamani.
Momentul potrivit pentru administrare este dimineata pe stomacul gol, dupa care nu va manca timp de 1-2 ore. Dupa administrarea comprimatului este foarte bine sa ii urmaresti scaunul, deoarece pot fi eliminati paraziti in urmatoarele ore sau zile.
Daca mama puiului nu a fost deparazitata in ultima perioada a gestatiei, este foarte posibil sa-i fi transmis transplacentar viermi intestinali, care nu fac altceva decat sa-i consume vitaminele si sa anemieze catelul - deci, primul pas este foarte important!
Deparazitarea se repeta apoi la 10 zile in cazul in care catelul a eliminat viermi intestinali. De multe ori exista un coparazitism, astfel incat, atunci cind sunt paraziti interni (viermi) pot exista si paraziti externi (purici si capuse). Prin urmare, poate fi necesara si o deparazitare externa!
Deparazitarea interna se va face din 4 in 4 luni de zile, profilactic (de prevenire a infestarii cu paraziti interni), cand catelul este junior sau adult si de 2 ori pe an cand va fi senior.
Efectuarea deparazitarii externe este recomandata cu o frecventa lunara, incepand din primavara, cand rasare iarba, pana toamna tarziu.
Primele vaccinuri
Daca starea generala este buna si catelul este clinic sanatos (nu prezinta semne de boala - nu are diaree, nu are stari de voma, nu este apatic, nu tuseste, etc.), poate fi vaccinat. Asta este ceea ce am putea numi pasul doi.
Primul vaccin - se face la 6 saptamani si asigura o imunitate pentru parvoviroza si jigodie sau parvoviroza si coronaviroza, in functie de vaccinul folosit de medicul veterinar.
Al doilea vaccin - se face la varsta de 8 saptamani si este polivalent, ceea ce inseamna ca asigura imunitate pentru urmatoarele boli infecto-contagioase: parvoviroza, hepatita infectioasa, jigodie si leptospiroza.
Al treilea vaccin - se face la varsta de 10 saptamani si este practic o completare a celui de-al doilea vaccin, asigurand imunitate si pentru parainfluenta (o boala infectioasa care afecteaza aparatul respirator, cu repercursiuni grave).
Dupa varsta de 3 luni se poate face si vaccinul antirabic care este obligatoriu prin lege.
Atentie mare: pentru a tine o evidenta a deparazitarilor interne si externe, a vaccinurilor, roaga medicul veterinar sa completeze in carnetelul de sanatate al catelului toate aceste informatii.
Acum, ca ai terminat schema de vaccinare, o sa vrei, cel mai probabil, sa il scoti afara. E foarte bine pentru el sa fie si deparazitat extern cu citeva zile inainte, pentru ca in felul acesta nu va lua de pe jos paraziti externi (purici sau capuse).
Incearca sa il plimbi la inceput in zone ferite de zgomot, de preferat, in parcuri sau tarcuri pentru catei, pana se va obisnui cu mediul exterior.
In privinta vaccinarilor, trebuie sa stiti ca acest ultim vaccin polivalent, impreuna cu cel antirabic, vor fi facute o singura data pe an.
Toaleta puiului de caine
In toata aceasta perioada este bine sa-l obisnuiesti cu periatul, toaleta ochisorilor si urechilor, periajul dintilor (foloseste pasta de dinti pentru catei, care nu contine fluoruri), taiatul unghiilor, daca este cazul.
Pentru a-l spala, foloseste sampon pentru catei juniori cu o formula blanda, care nu da reactii alergice. Spalatul se va face cu mare atentie dupa 1-2 saptamani de la ultimul vaccin, sau, daca situatia o impune mai devreme, foloseste produse pentru spalare uscata, pentru a-l feri de infectii respiratorii si otite.
Urechile vor fi curatate periodic, la o luna daca nu sunt probleme la acest nivel. Unghiutele se vor taia in primele luni de stat in casa, iar ulterior se vor toci pe asfalt daca va fi scos afara.
Toaleta glandelor perianale se va face din 3 in 3 luni, mai ales daca catelul este de talie mica.
In speranta ca vei gasi aceste informatii cat se poate de utile si ca intelegi pe deplin responsabilitatea pe care o porti pentru starea de sanatate a celui mai nou membru al familiei tale, iti doresc sa petreceti cat mai multi ani fericiti impreuna!