Parazitii la caine si pisica - cauze si simptome
articol scris de medic veterinar Sabina Rîciu
E bine sa stii ce paraziti poate avea animalutul tau, ce boli produc acesti paraziti si ce simptome (manifestari) ar trebui sa urmaresti in caz de infestatie. De ce este important? Pentru ca prezenta lor in/ pe organismul animalului poate provoca numeroase modificari ale starii generale a animalului, iar cativa paraziti produc boli ce sunt cunoscute ca si zoonoze (comune animalelor si omului). Ce inseamna deparazitare interna Prin deparazitare interna se intelege administrarea de medicamente antiparazitare per-os (oral), comprimate sau sirop, ce au ca efect indepartarea parazitilor interni sau prevenirea infestarii. |
Ce inseamna deparazitare externa
Aplicarea de solutii, pe corpul animalelor, pentru prevenirea sau indepartarea parazitilor externi.
Parazitii interni au un anumit ciclu de viata in corpul animalelor, iar parazitii externi se regasesc pe corpul animalelor, in ambele situatii hranirea facandu-se pe seama acestora.
Sa vorbim acum despre parazitii mai des intalniti si despre bolile provocate de acestia, dar si despre implicatiile pe care le pot avea asupra sanatatii animalelor si omului.
Exista paraziti microscopici - numiti protozoare cu diferite localizari: dintre acestea cei mai cunoscuti sunt:
- giardia canis si giardia cati - produc boala numita giardioza
- coccidia
- toxoplasma gondi
- babesia
Giardioza
Giardioza este considerata o zoonoza, fiind posibila trecerea parazitului de la o specie la alta si la om. Parazitul se gaseste in organismul animal si se dezvolta in intestinul subtire (in special in duoden si in cecum). Eliminat in mediul exterior, prin fecale, chisturile de giardia rezista la temperaturi de 18 grade Celsius, timp de 3 luni.
Simptome ce le poti observa: tulburari digestive cu diaree si inapetenta. Diagnosticul se pune prin examen microscopic si este recomandat sa se repete de 2-3 ori, pentru ca exista o discontinuitate in eliminarea chistilor, iar pentru o diaree recidivanta este necesar sa se efectueze si acest examen.
Tine minte, deparazitantul obisnuit pentru paraziti interni gen Cestal, Drontal, Pratel, nu este eficient in tratarea giardiei.
Coccidioza
Boala are o frecventa mai mare la cateii si pisicile tinere cu varsta de 3-8 luni, mai fecvent in canise cu umiditate ridicata si conditii necorespunzatoare (pisicutele cumparate pot prezenta aceasta boala).
Parazitul Coccidia se gaseste in intestinul subtire si gros al cainelui si pisicii, insa nu se transmite de la o specie la alta. Ca simptome poti observa: scaunul este diareic, fecalele sunt apoase sau hemoragice, iar zona fesiera este murdara cu fecale diareice hemoragice; ca urmare a acestei boli, puiutii sunt anemici, deshidratati, stau cifozati, iar punerea diagnosticului uneori creeaza confuzii datorita discontinuitatii in eliminarea oochisturilor.
Pentru a evita aparitia acestei boli este necesar o igiena severa, iar asternutul trebuie sa fie curat. Antiparazitarele obisnuite nu distrug acest parazit; este necesar sfatul medicului tau veterinar.
Toxoplasmoza
O alta boala parazitara intalnita la pisica, dar si la caine este Toxoplasmoza, produsa de toxoplasma gondi (un parazit microscopic). Boala este este una din cele mai grave zoonoze din cate se cunosc, cu repercusiuni grave asupra organismului. Omul este o gazda intermediara pentru acest parazit, iar pisica este gazda definitiva.
Parazitul are o actiune mecanica si toxica si se localizeaza in toate organele si tesuturile in special in sistemul nervos central, leucocite.
La caine se pot observa ulcere gingivale pe buze, pe marginea limbii; se mai pot produce modificari la nivel hepatic, pancreasului, creierului, uneori boala este confundata cu jigodia, iar la pisica boala evolueaza ca o encefalita, formandu-se numerosi chisti in creier, cu febra, convulsii, ataxie, avorturi.
Diagnosticul se pune prin examene de laborator, iar tratamentul este recomandat de catre medicul veterinar. Parazitul se poate contamina prin consumul carnii in stare cruda.
Babesiile
Babesiile sunt paraziti ai sangelui care traiesc in hematii (globulele rosii ale sangelui) si care sunt transmise de capuse, determinand boala babesioza, cu manifestari grave: febra, icter, anemie si hemoglobinurie (urinare cu sange).
Babesioza este o boala frecvent intalnita la cainii nedeparazitati extern; nu este o boala contagioasa, ci apare in urma ciupiturilor capuselor care sunt purtatoare ale acestui parazit. Boala are si o perioada de incubatie de 6-8 zile, deci semnele clicice apar la ceva timp dupa ce capusa a ciupit.
Pentru profilaxia (prevenirea) acestei boli trebuie sa-ti deparazitezi lunar cainele sau pisica (daca sta in mediul exterior), din primavera cand rasare iarba, pana toamna tarziu.
Odata declansata boala si pus diagnosticul, tratamentul este obligatoriu. In lipsa acestuia, animalul supravietuieste cateva zile si apoi, datorita anemiei si celorlate probleme renale si hepatice, moare.
Opistorchis felineus
Stim cu totii ca sunt caini, dar mai ales pisicute, care consuma cu placere pestele in stare cruda. Atentie, insa! Pestele crud poate contine un parazit numit Opistorchis felineus, care se localizeaza la nivelul cailor biliare la caine si la pisica.
Modalitatea de infestare a cainelui si pisicii o reprezinta consumul de peste in stare cruda. Diagnosticul este confirmat prin examenul coproscopic direct.
Cititi in articolul urmator despre cele mai intalnite tipuri de viermisori la animalutele de casa si despre modalitatile de deparazitare a acestora.