Iguanele - animale de casa neconventionale
articol scris de medic veterinar Sabina Rîciu![]() |
Daca iti doresti un animal de casa, insa iti place sa iesi mereu din tipare, iata o sugestie interesanta: poti adopta o iguana. Ceea ce este important sa stii inca de la inceput este ca va trebui sa ii asiguri conditii propice pentru crestere. Ca orice animal exotic, o iguana poate parea chiar mofturoasa atunci cand vine vorba de "must do". |
Pentru a-i asigura conditii bune, tine cont de echipamentul potrivit pentru cresterea iguanelor si respecta cateva reguli:
- iguanele au nevoie de 12-14 ore de lumina solara, urmata de 10-12 ore de intuneric complet.
- temperatura in timpul zilei trebuie sa fie intre 35-36 grade Celsius in zona de expunere la caldura si de 29 grade Celsius in zona rece.
- umiditatea trebuie sa fie cel putin 60%, insa de preferat 89-90%.
- pentru a metaboliza calciul, asigura-i o sursa de raze ultraviolete (becurile cu ultraviolete B sunt recomandate )
- stresul de acomodare cu noua locuinta poate fi combatut prin punerea la dispozitie a unei cutii inchise in care iguana sa se ascunda.
Alimentatia iguanelor
Iguanele sunt animale total erbivore, iar alimentatia lor se bazeaza pe flori si frunze. Diversifica-i alimentatia , pentru a preveni aparitia bolii metabolice a oaselor.
Dintre cele mai apreciate plante:
- frunze de mustar,
- nap,
- broccoli,
- andiva,
- laptuca,
- trifoi,
- patlagina,
- flori de trandafir.
Lucerna, morcovii sau nasturelul, pot fi combinate cu mugurii de linte, boabele de mazare, fasolea aduki, pentru a-i asigura un continut potrivit de calciu.
Cateva sfaturi:
- evita sa-i oferi spanac, varza, conopida.
- nu-i da iguanei plante ce au fost expuse pesticidelor.
- spala plantele inainte de a le oferi.