Obezitatea la caine si pisica - cauze si remedii
articol scris de medic veterinar Sabina Rîciu![]() |
Obezitatea reprezinta o ingrasare in exces, o acumulare a grasimilor de rezerva, astfel incat, greutatea corporala creste cu 15-20% fata de greutatea normala a fiecarei rase. Factori care favorizeaza acumularea grasimilor in organism:
|
- rasa - unele rase sunt predispuse genetic la a lua in greutate, de exemplu dintre pisici: rasele mixte, dintre caini: Labrador, Retrievers, Cocker, Teckel, Scotish terrier, Beeagle, Basset, Golden Retrievers, Rottweiler; cainii din rasa Boxer (85%) au masa musculara mai mare decat cei din rasa Labrador Retriever. S-a demonstrat ca un labrador are un necesar energetic cu 12% mai mic fata de un ciobanesc german;
- castrarea (sterilizarea) - datorita acestei interventii, uneori metabolismul se poate modifica (hormonii sexuali influenteaza metabolismul). Daca sterilizarea se face inainte de 5-6 luni, atunci scade riscul cresterii in greutate. De asemenea, unii hormoni administrati pentru stoparea caldurilor determina cresterea in greutate si tendinta la bulimie (foame exagerata);
- sexul - in mod obisnuit, femelele sunt mult mai predispuse decat masculii, ele sunt menite sa faca pui, iar natura le-a asigurat rezerve energetice (grasimi) care sunt folosite si in secretia lactata;
- varsta - odata cu inaintarea in varsta, animalele sunt mai putin active; pe masura ce le scade pofta de joaca, apare sedentarismul;
- unele boli endocrine (hipotiroidismul, diabetul) pot induce o crestere in greutate;
- unele medicamente precum steroizii sau antiepilepticele pot induce polifagie (pofta de mancare exacerbata) si crestere in greutate.
Ca urmare a supraponderabilitatii, pot aparea:
- afectiuni osteoarticulare care sunt ireversibile; animalul nu se mai poate deplasa;
- probleme cardiovasculare, respiratorii, probleme urinare (urolitiaza si incontinenta), mai ales in cazul motanilor si catelelor sterilizate;
- diabetul (atat in cazul cainilor, cat si al pisicilor este favorizata rezistenta insulinica).
Daca iti hranesti cainele/ pisica cu mancare preparata in casa, va fi mai greu sa se ajunga la o scadere in greutate, daca nu se va reduce cantitatea de hrana treptat si daca animalul nu este stimulat sa faca miscare.
Pentru asta vor fi pusi in tema toti membrii familiei pentru a nu suplimenta hrana cu gustari nepotrivite. Desigur, trecerea la un alt mod de hrana nu trebuie sa insemne infometare.
Pierderile in greutate sunt in general lente, iar "tratamentul" alimentar, odata aplicat, cere rigoare si continuitate, orice abatere fiind sanctionata de organism printr-o refacere a greutatii greu pierdute. E bine sa stii ca animalul tau (caine/ pisica) va trebui sa fie cantarit la inceputul "regimului" si apoi saptamanal.
Daca iti hranesti prietenul cu mancare industriala uscata (boabe) sau umeda (conserve), atunci vei putea sa-l treci pe o dieta recomandata animalelor obeze. ATENTIE la gramajul bobitelor! Este foarte important ca acesta trebuie sa fie conform greutatii corporale!
Aceste tipuri de hrana au un anumit continut in fibre alimentare (faciliteaza digestia, induc o senzatie de satietate si pot creste volumul scaunelor; poate aparea flatulenta sau diareea). In urma hranirii cu aceste sortimente trebuie sa urmariti o scadere in greutate cu 1-3% pe saptamana.
Nu trebuie sa fii descurajat si nu pierde din vedere ca 1% din greutatea unui caine care, de exemplu, cantareste 10 kg, inseamna 100 g; se va ajunge la greutatea dorita numai daca dieta este tinuta pe o perioada de cateva luni de zile si daca stapanul nu revine la vechile obiceiuri (recompense nepotrivite). Combina dieta recomandata cu miscarea pentru a ajunge mai rapid la rezultatul dorit.
Sfaturi pentru pisicute:
- incurajeaza-ti pisica sa te urmeze prin camera sau foloseste diferite jucarii,
- ascunde-i mancarea pentru ca aceasta sa o caute.
Pe durata tratamentului, ii poti da cainelui tau gel de aloe vera (per-os) si garcinia cambodgia (capsule) cu rol bun in inhibarea senzatiei de foame si limitarea lipogenezei, iar pisicii - gelul de aloe vera, ambele produse conform greutatii corporale.