Pasari exotice de apartament - sfaturi de ingrijire
articol scris de medic veterinar Sabina Rîciu![]() |
Stiu ca multi dintre voi aveti pasari de apartament (sau poate doriti sa aveti) si sunteti interesati de ingrijirea, alimentatia lor, precum si de problemele lor de sanatate. Pentru inceput, iata cateva criterii importante care te vor ajuta sa faci diferenta intre o pasare sanatoasa si una bolnava. Pasarea sanatoasa:
|
- picioarele sunt curate,
- penele din jurul orificiului cloacal sunt curate, nemurdarite, fara dejectii,
- pasarea se hraneste si bea apa,
- pasarea se toaleteaza.
Pasarea bolnava:
- in multe stari de boala, pasarea prefera izolarea si stationarea pe sol,
- este lipsita de tonus si prudenta,
- consuma cantitati mici de hrana sau chiar deloc,
- penajul este infoiat,
- sta cifozata,
- nu mai canta,
- pleoapele pot fi intredeschise, privirea este abatuta, isi tine capul sub aripa,
- penele din jurul cloacei sunt murdarite de dejectii,
- pot aparea scurgeri nazale si oculare (in anumite boli),
- aripile sunt cazute pe langa corp ( atunci cand sunt fracturi sau leziuni),
- picioarele sau ciocul prezinta depuneri alb varoase.
Intretinerea si igiena coliviei
In primul rand ai grija la marimea coliviei. Trebuie sa tii cont de numarul si de marimea corporala a pasarilor. O colivie trebuie sa aiba urmatoarele dotari:
- stinghii, bare pentru odihna si dormit, confectionate din lemn sau plastic,
- recipienti pentru apa si hrana, eventual baita,
- cuibar, daca e cazul.
Colivia este indicat sa fie amplasata spre partea luminata de soare, ferita de geamuri deschise sau curenti de aer, dar si de temperaturi foarte ridicate sau surse de caldura. Pe podeaua coliviei amplasati un sertar presarat cu nisip special pentru pasari, astfel dejectiile vor fi curatate mult mai usor si dezinfectati saptamanal recipientii pentru hrana si apa. In cazul aparitiei unor boli infecto-contagioase este recomandat sa faci o dezinfectie a intregii colivii.
Alimentatia pasarilor exotice
Alimentatia sanatoasa si corespunzatoare este cea cu sortimente cat mai apropiate de cele din natura. Asigurarea apei la discretie, precum si o alimentatie sanatoasa, sunt conditii esentiale pentru buna functionare a organismului si pentru cresterea rezistentei acestuia.
Iata cateva sfaturi privind sortimentele recomandate pasarilor de colivie:
- sortimente de origine vegetala: mei alb, mei galben, mei rosu, dughie, glant, (preferate mai mult de perusi si canari), ovaz decorticat, grau, secara, porumb, canepa, in, seminte de floarea soarelu (preferate de catre papagalii mari), fructe, mere, pere, patrunjel, marar, morcov, telina.
- sortimente de origine animala: branza proaspata de vaci, nesarata, ou fiert, insecte, maduva oaselor de vita, viermusi de faina.
Sarurile minerale i le poti administra si sub forma de faina de oase, de scoici, de la oul fiert - coaja, spalata si uscata in prealabil, sub forma de pulbere.
Papagalului de talie mare ii poti oferi frunze de spanac, patlagina, marar, lucerna, papadie, mazare, traista ciobanului, toate acestea bine spalate, si uscate (important este sa fie aduse din locuri unde nu au fost folosite ingrasaminte). La fel de apreciate de catre acestia sunt lastarii si mugurii plopilor, salciei, teiului, marului si parului.
Nisipul (se gaseste in pet-shop) ajuta mult digestia pasarilor de colivie, deci presara-i in mancarea zilnica sau pune-i intr-un recipient.
Atentie! Orice sortiment nou se introduce treptat, in cantitati mici. Zilnic se indeparteaza din recipient partile decorticate.
Probleme de sanatate frecvente in cazul pasarilor exotice
Cele mai frecvente probleme ale pasarilor de colivie sunt localizate la nivel digestiv (diaree cu cauze diferite, endoparazitoze) si respirator. Mai sunt intalnite conjunctivite, otite, micoze, fracturi.
Parazitismul extern este des intalnit - de exemplu, raia la perusi este des intalnita.
Uneori, datorita lipsei mineralelor si calciului din alimentatie, ciocul poate creste defectuos si necesita ajustari periodice. Pentru a corecta acest aspect, poti fixa in colivie un os de sepie. Ai grija si la lungimea unghiilor, pot creste mai mult decat normal, ingreunand deplasarea.