Toxoplasmoza – o boala periculoasa pentru om si animale
articol scris de medic veterinar Sabina Rîciu
Cel mai probabil, despre toxoplasmoza ai auzit pentru prima data de la un prieten posesor de animale. Este o boala periculoasa, atat pentru om, cat si pentru animal, astfel incat este recomandat sa te informezi asupra ei inainte de a adopta un animalut de casa. Daca pasul a fost facut deja si familia ta numara un nou membru, afla ce trebuie sa faci pentru a proteja sanatatea intregii familii, inclusiv pe cea a necuvantatoarelor. |
Ce este toxoplasmoza?
Boala este produsa de parazitul Toxoplama gondi -un protozoar care se localizeaza la nivel celular - si este descrisa ca o zoonoza acuta sau cronica, intalnita la toate speciile de mamifere si pasari.
Cum se transmite toxoplasmoza?
In urma cercetarilor, s-a stabilit ca toxoplasmoza se poate transmite pe urmatoarele cai:
- pe cale bucala odata cu hrana, prin ingestia oochisturilor - forma de rezistenta in mediul exterior;
- congenital la femeie, catea, pisica;
- prin material seminal (sperma) si pe cale galactogena la anumite specii de animale;
- cale transcutanata (prin piele) - este mai rara;
Parazitul se localizeaza in toate organele si tesuturile, in special in sistemul nervos central si are o actiune mecanica si toxica.
Simptomele toxoplasmozei la caine si pisica
Simptomele mai evidente se intalnesc la animale tinere care fac o forma acuta.
- la caine - este intalnit un sindrom digestiv, cerebral, si chiar pneumonie, drept pentru care boala poate fi confundata cu jigodia. Cainele este apatic, poate prezenta voma biloasa, fecale de culoare alba, slabeste. Femelele infectate pot avorta puii, pot avea pareze la nivelul mandibulei - nu pot manca - sau pot avea manifestari intalnite in rabie; uneori orbesc.
- la pisica - toxoplasmoza evolueaza uneori ca o encefalita; pisica respira foarte greu (dispnee), sau poate prezenta icter. Cand boala devine cronica, la pisicile adulte, se manifesta prin diaree, ataxie (isi pierd echilibrul), convulsii si avorturi.
Investigatii recomandate pentru punerea diagnosticului
Ca si investigatii de laborator sunt necesare:
- examenul coproparazitologic - examenul fecalelor (cand sunt puse in evidenta oochisturile de tip isospora),
- examenul serologic (se face recoltarea sangelui pentru efectuarea acestui examen) si daca se deceleaza anticorpi post infectie ( Ig G), inseamna ca pisica sau cainele au trecut printr-un episod de boala.
Daca in urma examenului serologic se pun in evidenta anticorpi post infectie, atunci este nevoie pentru stabilirea diagnosticului si de examenul coproparazitologic. Prezenta ookisturilor confirma diagnosticul prezumtiv.
Atentie! Boala este tratabila, nu se recomanda eutanasierea pisicii sau cainelui! Tratamentul este recomandat de catre medicul veterinar dupa confirmarea diagnosticului.
Transmiterea toxoplasmozei la om
Pisica infestata elimina prin fecale oochisturile, iar prin nerespectarea igienei mainilor, ne putem contamina.
O alta cale de infestare o repezinta consumul de legume, zarzavaturi (salata) insuficient spalate, crescute in gradini unde pisicile au acces si pot defeca. Oochisturile eliminate in mediul exterior au o mare rezistenta- pana la 1 an de zile, iar la temperetura camerei rezista si mai mult de un an. E bine sa stii ca deparazitantele obisnuite nu distrug acest protozoar.
Citeste mai multe despre deparazitarea corecta a animalelor de casa!