Happy Animal's Vet

0762 290 303 / 0733 201 773
contact@happyanimals.ro
  • prevenire
  • vaccinare
  • Bd. Mircea Vodă, zona Piața Unirii - Timpuri Noi

Ai adoptat o pisica – ce faci in continuare?

articol scris de medic veterinar Sabina Rîciu

Pisica este pentru multi dintre noi patrupedul preferat.Varsta potrivita pentru adoptie coincide cu perioada intarcarii, respectiv 6-7 saptamani. Din momentul adoptarii, micuta felina are nevoie de toata atentia, afectiunea si ingrijirea noastra.

Pentru inceput, este bine sa ceri cateva detalii despre viitorul membru al familiei tale, respectiv daca are un carnet de sanatate, daca i s-a facut deparazitarea interna sau externa sau daca i s-a facut primul vaccin, pentru a sti ce pasi trebuie sa urmezi.

In cazul in care nu i s-a facut deparazitarea interna, va trebui sa mergi la medicul veterinar si sa ceri acest lucru.

Deparazitarea interna

Deparazitarea interna se face la 6-7 saptamani prin administrarea unei comprimat (conform greutatii corporale). Cel mai potrivit moment pentru administrare, pentru o eficacitate maxima si pentru a nu-i provoca voma, este dimineata pe stomacul gol, dupa care nu va mananca 1-2 ore.

In urma administrarii acestui comprimat, daca exista viermi intestinali, acestia vor fi eliminati prin fecale (vii sau morti). Parazitii interni de la pisica pot fi ascarizi - toxocara cati (limbrici, in termeni populari - ca niste spaghete), oxiuri (viermisori mici si rotunzi), sau pot fi proglote (stadii larvale ale teniilor - ca niste boabe de orez).

De cele mai multe ori, cand nu se face deparazitarea interna si infestatia este masiva, pot fi eliminati in fecale si abia atunci atrag atentia proprietarului.

De ce este importanta deparazitarea interna? Pentru ca prin modul de hranire, organismul pisicii devine slabit, anemiat, saracit de vitamine si minerale; drept urmare a prezentei lor si consistenta scaunului poate alterna - uneori pisica are scaune diareice cu striuri de sange, alteori scaunul este normal.

Daca sunt eliminati paraziti dupa administrarea capsulei, atunci deparazitarea interna se repeta dupa 10 zile. In cazul in care dupa deparazitarea interna scaunele sunt diareice in continuare, indicat este sa fie facute examene suplimentare, respectiv un examen coproparazitologic - pentru coccidioza (o boala parazitara produsa de un protozoar - coccidia), sau o coprocultura cu antibiograma.Deparazitarea interna se face apoi profilactic o data la 4 luni de zile si se repeta la 10 zile numai daca se elimina paraziti interni.

Tine cont de faptul ca pisicuta se poate infesta cu paraziti chiar daca tu nu o scoti afara! Sunt locuri din casa, in care noi intram incaltati. Pe incaltaminte purtam tot feluri de microbi si oua de paraziti pe care ea le poate ingera, iar toaleta obisnuita a labutelor poate duce la infestare.

Trebuie sa stii ca si tu te poti infesta cu paraziti daca pisicuta ta are viermi intestinali, iar parazitii se regasesc la om sub alte forme (larva migrans) cu localizare cutanata, hepatica si oculara.

De multe ori exista un coparazitism, atunci cand sunt paraziti interni (viermi intestinali), pot exista si paraziti externi - purici sau chiar capuse. Daca pisicuta are o stare generala buna i se va putea face si o deparazitare externa cu produse speciale pentru juniori, care au o toxicitate redusa).

Vaccinarea pisicii

Daca starea generala este buna si pisicuta nu prezinta niciun semn de boala, atunci ea va putea fi vaccinata.

Primul vaccin se face la varsta de 8 saptamani si confera imunitate pentru panelucopenie (o boala infectioasa cu semne digestive grave, rinotraheita si caliciviroza - boli infectio-contagioase cu localizare la nivelul aparatului respirator, avand repercursiuni grave asupra organismului).

Al doilea vaccin se face la varsta de 10-12 saptamani si reprezinta un rapel a primului vaccin, pentru ca raspunsul imun sa fie mai crescut. Dupa varsta de 3 luni se poate face si vaccinul antirabic. Acest ultim vaccin, polivalent si antirabic se va face apoi o singura data pe an.

Toaleta puiului de pisica

Daca starea generala este buna, pisicuta se va spala singura in fiecare zi si nu este nevoie de spalat. Daca a stat in conditii nu tocmai bune, si blanita ei este plina de fecale de purici sau praf, atunci o poti spala cu sampon pentru pisica.

Perioada optima pentru spalat este dupa terminarea schemei de vaccinare, pentru a evita unele afectiuni respiratorii, conjunctivite, otite. Altfel, o poti spala de maxim 1-2 ori pe an, daca nu exista probleme dermatologice care sa impuna alte recomandari.

Este bine ca puiul sa fie obisnuit de la varste cat mai mici cu periatul, (pisicutele cu par lung necesita o atentie mult mai mare), deoarece in timp se pot forma calti pentru ca parul lor este foarte subtire.

Taiatul unghiilor se poate face de la varste cat mai mici, (2 luni), iar apoi pisica poate fi obisnuita sa-si ascuta unghiutele pe un sisal (jucarie cu diferite forme care contine iarba pisicii).

De asemenea, toaleta urechilor este importanta, si este bine sa fie facuta daca nu sunt probleme la acest nivel (raie auriculara, otite) o data la 1 luna de zile. Faptul ca pisica se scarpina in mod repetat la urechi trebuie sa iti atraga atentia!

Alimentatia pisicii

Pisicutele sunt, in general, mai pretentioase in privinta gusturilor. O poti obisnui sa manace si hrana gatita in casa, insa alege cu grija alimentele indicate.

Are voie sa manace:

  • iaurt nu foarte gras,
  • lapte(daca scaunul nu este diareic),
  • galbenus de ou fiert,
  • ficat de pui,
  • carnita de vita sau pasare (fiarta),
  • branzica proaspata de vaci,
  • peste.

Nu are voie sa consume:

  • mezeluri,
  • tot ce e prajit,
  • carne de porc,
  • tot ce fermenteaza (fasole, mazare, cartofi)
  • banane,
  • dulciuri,
  • seminte,
  • alune,
  • iaurturi cu fructe.

Apa trebuie sa fie la discretie si proaspata.

O alta varianta este hrana industriala sub forma de crochete (boabe uscate), plicuri sau conserve. Si poti opta pentru aceasta varianta fara probleme daca alegi hrana premium sau superpremium. Poti desigur, sa alternezi crochetele (boabele) cu pliculete sau conserva de-a lungul zilei, asigurandu-i in acest fel necesarul de substante nutritive de care are nevoie pe toata perioada cresterii.

In functie de tipul de hrana ales de tine (mancare gatita sau industriala) i se vor recomanda de catre medicul veterinar suplimente alimentare de uz veterinar.

Nu uita! Orice sortiment nou in alimentatie va trebui introdus treptat, pentru a evita indigestiile.

Animalutul tau de casa a luat proportii? Afla mai multe despre obezitatea animalelor de casa, despre cauzele si modalitatile de prevenire ale acesteia.