Alimentatia corecta a cainilor
articol scris de medic veterinar Sabina Rîciu![]() |
Desigur, te-ai intrebat de multe ori, cum si cu ce sa-ti hranesti cainele. E bine sa manance hrana preparata in casa, e bine sa manance hrana uscata industriala (boabe, umede, conserve, plicuri)? Parerile sunt impartite in aceasta privinta. Sunt catei care prefera hrana gatita, si daca ai timp poti sa-i gatesti. Trebuie sa stii ca sunt indicate ambele variante, numai ca ai grija in ceea ce alegi pentru cainele tau. |
Mancarea preparata in casa
Daca ai sa alegi hrana preparata in casa sau ceea ce consumam noi, urmareste sfaturile noastre.
Alimente recomandate:
- inca de cand prietenul tau este junior, poti sa-l obisnuiesti (ca fiind mancarea de baza) cu: pilaful cu legume (morcov, ceapa, ardei gras), un strop de sare, in care poti sa adaugi tocat marunt piept de pui sau vita (pentru a nu alege numai carnea);
- poti sa alternezi cu o supa de pui/ vita, bogata in legume (fara vegeta);
- cateilor le place si branzica proaspata de vaci, care este bogata in calciu si minerale;
- de asemenea, poti sa-i mai dai lapte de vaca cu 1,5 % grasime (doar daca scaunul nu este moale), iaurt, smantana mai rar si 1-2 oua fierte/ saptamana (cand este junior), ficat fiert de pui;
- intre mese poti sa-l recompensezi dandu-i biscuiti pentru catei, cu diferite arome (pui, vita, miel), care se gasesc in pet shop-uri, sau cumpara-i din cand in cand oase de vita (ex: femur de vita, din macelarie). Este bine sa consume cartilagiile, sau, daca vrei sa-i dai un desert ofera-i oase din piele de vita cu diferite forme, care uneori curata si dintii si nu contin coloranti.
- sunt recomandate si fructele (mere, pere) si legumele in stare cruda (ardei gras, morcov).
Alimente interzise:
- elimina din alimentatie tot ce inseamna carne de porc, oase de porc sau de pui (se ajunge la constipatie si uneori interventii chirurgicale);
- nu este indicat sa manance tipuri de mancare gatita ce pot fermenta: fasole, mazare, varza, cartofi;
- nu sunt indicate nici prajelurile, mezelurile (carnati, salam, cremvusti, etc.), sosurile, pastele fainoase, painea, dulciurile (ciocolata, biscuiti cu creme, prajituri), alunele, precum nici sucurile (cola, pepsi, etc.) si nici alcoolul.
Hrana industriala
Daca alegi sa-i dai cainelui tau mancare uscata (boabe) si umeda sub forma de conserva sau plicuri, alege cu grija sortimentele. Trebuie sa stii ca sunt firme care acorda o atentie foarte mare alimentatiei, in sensul ca de-a lungul timpului, au creat solutii nutritionale exacte adaptate cainilor in functie de rasa, stil de viata, nivel de activitate.
O hrana uscata completa poate insemna ca asigura necesarul zilnic de nutrienti (proteine, minerale, grasimi si vitamine) pentru ca prietenul tau sa primeasca tot ce are nevoie, fara a necesita suplimente alimentare.
Hrana industriala este destinata cainilor incepand cu varste foarte mici (1-2 luni) si poate continua si cand sunt juniori, adulti, seniori. Exista si sortimente destinate cainilor cu probleme (diete), in functie de afectiunea fiecaruia (afectiuni hepatice, renale, gastrointestinale, obezitate).
Important este sa cumperi hrana potrivita varstei, taliei si, daca exista in pet shop-uri, poti solicita hrana si conform rasei. Exista branduri care de-a lungul timpului au adaptat forma, dimensiunea si textura crochetelor (boabelor de mancare uscata) necesare fiecarei rase:
- crochetele care au o textura mai grunjoasa asigura igiena orala pentru rasa Yorkshire;
- crochetele cu o forma speciala pentru rasa Boxer, cu maxilar brahicefalic, faciliteaza prehensiunea (apucarea mancarii);
- crochetele mai mari ca dimensiune micsoreaza viteza de ingestie pentru cainii din rasa Labrador etc.
Insa, pe langa forma si textura crochetei, importanta este si compozitia lor care, in functie de rasa, asigura necesitatile in substante nutritive specifice fiecarei rase in parte (dar despre acestea vom vorbi intr-un alt articol mai in detaliu).
E bine sa stii ca mancarea uscata se administreaza conform greutatii corporale, asa ca solicita o recomandare pentru sortimentul pe care il oferi cainelui tau, intrucat exista diferente privind gramajul recomandat pe zi in functie de firma producatoare.
Daca vrei sa-l hranesti si cu mancare gatita si cu boabe, atunci gramajul boabelor va fi redus.O cantitate prea mica nu este suficienta sau o cantitate mult prea mare poate duce la hipervitaminoze, alergii.
Tine minte! Nu oferii catelului tau crochete pentru junior sau crochete pentru pisica daca el este adult; in timp pot sa apara probleme la nivel hepatic si renal.
Sortimentul pentru juniori are o cantitate mai mare de substante nutritive (proteine, vitamine, calciu, minerale, etc.) si este recomandat juniorilor in perioada de crestere. Mai poate fi administrat femelelor pe perioada lactatiei.